Auberginetzatziki

maj 8, 2009

Jag har stulit konceptet från Sebbe men det här är en fantastiskt god smet man kan ha till grillning eller på en macka eller till vad man nu känner för.

Se till att ha:

  • Aubergine
  • Turkisk el grekisk yoghurt (alternativt köra vanlig yoghurt genom ett kaffefilter för att bli av med vätska, vaniljyoghurt rekommenderas ej)
  • Vitlök
  • Basilika (gärna färsk, kan bytas mot andra örtkryddor man gillar eller koriander för lite asiatisk touch)
  • Salt & peppar
  • Olja för stekning (jag brukar steka i olivolja men vissa opponerar sig mot detta…)

Gör ungefär nåt sånt här:

Hacka aubergine i hyfsat små bitar. Strimlor på ca 2 cm med 1/2 – 1 cm diameter kan vara lagom. Större bitar kan också vara trevligt så man får lite att tugga på.
Hur mycket man använder är förstås upp till hur mycket smet man vill ha. En hel normalstor aubergine räcker till en hink turkisk yoghurt.
Blötlägg auberginebitarna i 15-30 minuter.
Slå i olja i en stekpanna. Hacka ner basilika och pressa ner ett par – tre – fyra vitlöksklyftor.
Häll av vattnet och låt gärna bitarna ligga och rinna av i en sil eller durkslag i ett par minuter.
Stek auberginebitarna i basilika- och vitlöksoljan. Några minuter räcker. Bitarna mjuknar lite och får gärna få sig en lätt brynt yta. Salta och peppra gärna under stekningen.
Lägg bitarna i durkslag igen så att en del av oljan rinner av. Själv snålar jag sällan med oljan så det kan bli lite extra…
Släng ner de stekta auberginebitarna i en lämplig skål och häll över lämplig mängd yoghurt.
Pressa ner ett gäng vitlöksklyftor efter smak. För en liter yoghurt kan man utan problem köra ner 4-5 stycken men alla gillar det inte lika mycket som jag…
Blanda ihop, avsmaka och ta i extra salt och peppar om det behövs. Använder man tillräckligt vid stekningen ska det inte behövas.
Ställ i kylen tills det är dags för servering. Kan gärna stå i någon dag eller två så att smakerna sprids i yoghurten.

Produktutveckla gärna och hör av dig med hur det blev!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: