Lyxig potatissallad

maj 11, 2009

Det här är nog bland den lyxigaste potatissallad man kan tänka sig. Den bygger på den fantastiska smakkombinationen mellan potatis, rosmarin och getost. Kräver lite förberedelser men är rätt enkel ändå. Den här smakupplevelsen är värd det!

Du behöver:

  • Potatis (av någon fast sort, ett par stycken per person)
  • Getost (200 gram räcker till 3-4 portioner)
  • Rödlök
  • Vitlök
  • Rosmarin (med fördel färsk)
  • Salt & peppar
  • Olivolja
  • Vinäger (vitvin eller äppelcider går bra)

Gör nåt sånt här:

Skölj och skrubba potatisen. Skiva i tunna skivor, ca 3 mm blir bra. Jag brukar behålla skalet.
Häll olja i en skål eller djup talrik, klipp ner rosmarin och pressa ner ett par vitlökar.
Lägg den skivade potatisen i oljan och blanda runt lite. Låt ligga så länge som möjligt och gör resten under tiden…
Beronde på hur mycket potatis man gör kan man nu välja att steka på spisen eller köra i ugn. Steker man på spisen har man lite mer kontroll men det brukar ta lite längre tid. Gör man mycket måste man nästan köra i ugn.
Ställ i så fall in ugnen på 200-250 grader. Hög temperatur går snabbare och ger lite mer yta.
Skiva getosten. Tunna skivor blir bra. Den kommer bli smetig när det väl blandas så formen spelar inte så stor roll.
Hacka eller skiva löken.
Blanda olja och vinäger i valfritt kärl (3:1 är vanlig ratio). Klipp ner mer rosmarin, pressa i mer vitlök. En skvätt salt och peppar skadar inte heller.
Lägg ut den skivade marinerade potatisen på en plåt. Försök sprida ut så att det blir ett tunt lager så går det snabbt. Häll över eventuell överbliven marinad (är det mycket kan man också använda det till vinegretten). Alternativet är alltså att steka i panna på spisen.
Salta och peppra potatisen innan du steker den i ugnen.
Håll koll på potatisen, för det brukar gå snabbt. Själv har jag somnat ifrån den vilket istället gav väldigt goda chips. Annars är det 5 – 10 minuter som gäller.
Ta ut potatisen när den är mjuk och gärna har fått lite gyllene yta på sina ställen.
Häll över potatisen till en lämplig salladsskål och lägg till getost och lök. Blanda tills getosten blivit lite smetig och häll över vinegrette.
Kan ätas varm eller kall beroende på förutsättningar. Ett utmärkt tillbehör till grillat!

Hör gärna av dig om du testar den och kom med tips på förändringar!

Annonser

3 svar to “Lyxig potatissallad”

  1. Anga Says:

    Bäjbi, jag testar den gärna om du lagar den åt mig. Deal? 😉

  2. Anga Says:

    Har en fasansfullt späckad juni framför mig så…juli? 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: